dimarts, 8 de març del 2011

LA PROCESSÓ DE CORPUS


 LA PROCESSÓ DE CORPUS

La  Processó de Corpus d’ara no té res a veure amb la de la meva infantesa, d’accentuat caràcter religiós. D’aquella època gris només recordo un seguici inacabable i tediós d’autoritats vestides de negre i amb un ciri a la mà, amb l’apoteosi  solemne de la Custòdia sota tàlem. L’actual, molt més festiva, d'acord amb l'arribada del bon temps, ha recuperat aspectes folklòrics del nostre paìs, que li atorguen una categoria molt més lúdica. Hi podem veure interessants elements del Bestiari com l’Àliga de la ciutat, el Lleó de Barcelona, la Mulassa o el Drac; segueix la vistositat dels Gegants de la Ciutat, dels Gegants del Pi i els  Gegants de Santa Maria del Mar, acompanyats naturalment de capgrossos. Després vénen diferents grups musicals afegint alegria i color al seguici com són els Bastoners, els Falcons, els timbalers, i la Banda Municipal, així com diverses cobles de sardanes, grallers, flabiolaires i percussió. Aquest seguici precedeix la Processó religiosa de la Catedral que no comentaré perquè ara mateix no en recordo els detalls. No cal dir que amb la recuperació del bo i millor de la cultura popular, que anteriorment ja formava part del Corpus històric de Barcelona, la celebració ha adquirit un caràcter molt més lúdic.


2 comentaris:

  1. M’ha agradat la comparació que fas del abans de com es viuen ara els costums i tradicions. Crec que és bo fer memòria .Enhorabona per tota la teva feina i el vídeo que avui hem pogut gaudir a la festa. Una abraçada
    Raimunda

    ResponElimina
  2. Molt gràfica la teva processó i molt acnseguida la impressió de foscor dels temps franquistes. I, com altres vegades, coincidim a l'hora de compartir gegants!
    Fins aviat.
    M. Carmen

    ResponElimina